Kadıköy Meydan Düzenleme Projesi’nde karar İstanbulluların!

Yazar: Pınar Baltacı

Kadıköy Meydan Düzenleme Projesi kapsamında gerçekleştirilen “Kadıköy Kent Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması” sonuçlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Etüd ve Projeler Daire Başkanlığı Altyapı Projeler Müdürlüğü tarafından organize edilen yarışmada seçilen üç proje, kasım ayı içerisinde halk oylamasına sunulacak.

Kadıköy Meydan Düzenleme Projesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy’de uzun yıllardır değişimi bekleyen Rıhtım bölgesi için kolları sıvadı. Kadıköy Belediyesi iş birliğiyle çalışmalarını sürdüren İBB, Rıhtım için seçtiği en uygun projeleri halk oylamasına sunacak. Kadıköy Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması Eşdeğer 1.’lik  Ödülü alan “In Situ Kadıköy – 26 numaralı proje” yaratıcıları, Kadıköy Life Dergisi yazarlarından Mimar Arif Atılgan ile fikir alışverişinde bulunurken; projeyi beğendiğini ifade eden Atılgan, Kadıköy’ün kimliğine aykırı olmayacak projeleri desteklediğini dile getirdi.

KIYI BANDINDA YEŞİL YOĞUNLUKTA OLACAK”

Khalkedon döneminden günümüze derin bir araştırma yapan, Kadıköy Meydanı ve sahil bölgesinde kaybolmuş, unutulmuş değerleri tekrar yaşatmaya çalışan ve sakin bir proje hayali kuran “In Situ Kadıköy – 26 numaralı proje” ekibi, Kadıköy Life Dergisi’ne projelerinin detayları hakkında ayrıntılı bilgi verdiler. Kadıköy Kent Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması Eşdeğer 1.’lik Ödülü alan Adapt Mimarlık adına Selahattin Tüysüz ve Pelin Tüysüz, Aboutblank Mimarlık adına Mimar Erhan Vural ve Hasan Sıtkı Gümüşsoy, projeye ilişkin şunları aktardı: “Bu projeyi Adapt Mimarlık ve Aboutblank Mimarlık ofisleri bünyesinde ortak bir çalışma ile hayata geçirdik. Projede, Peyzaj Mimarı Nursen Gümüşsoy Kısar ve Şehir Plancısı Doç. Dr. Serkan Sınmaz ile çalışıldı. Ayrıca; Kent Tarihi Uzmanı, Prof. Dr. Zekiye Yenen, Kentsel Ulaşım Uzmanı Cenk Hamamcıoğlu ve Heykeltıraş Tevfik Türen Karagözoğlu gibi önemli danışmanlar, projenin her anında ekibe katkı sundular.”

“KADIKÖY MEYDANI’NI TARİHSEL DEĞERLERİYLE ZENGİNLEŞTİRDİK”

Projeyi şekillendirirken Kadıköylüler arasında da genel bir kamuoyu araştırması yaptıklarını belirten “In Situ Kadıköy – 26 numaralı proje” ekibi, sözlerini şöyle sürdürdüler: “Moda’dan itibaren Haydarpaşa, hatta Salacak’ı hem yaya olarak hem de ekosistem (ağaçlar, kuşlar, çevre düzenlemesi) açısından birbirine bağlayan bir proje kurguladık. Teknik anlamda da otobüsler ve araçlar hem önemli bir potansiyal hem de problem… Burada yaklaşık yüz tane hat var. Bunların öncelikle depolama ihtiyaçlarını Kadıköy dışına çıkardık. Rıhtım’da sadece indi-bindi yapacaklar. Genel anlamda sakin bir tasarım yaptık. Fazla fonksiyon yüklemeden, mevcut tarihsel değerleriyle zenginleştirmeye çalıştığımız bir proje oldu.”

Arif Atılgan
“KADIKÖY’ÜN KİMLİĞİNE MÜDAHALE ETMEYEN BİR PROJE”

Ekibi detaylıca dinledikten sonra projeyi dergimize değerlendiren Mimar Arif Atılgan ise şunları söyledi: “Bugün, finale kalan üç projeden bir tanesini dinledim. Kadıköylü bir mimar olarak projeyi beğendim. Çünkü, Kadıköy’ün kimliğine müdahale edilmiyor. Bu yönüyle de mantıksal açıdan projeyi beğendim. Örneğin hal binası korunmuş, bu önemli… Bunun ötesinde, çalışma kapsamına girmemesine rağmen Haydarpaşa çevresine dair fikirler de sunmuşlar, İSKİ Arıtma Tesisi alanını kullanmışlar. Kadıköy Meydanı olarak iskelenin hemen karşısını düşünmüşler. Yarışma alanının ortası… Kendilerini kutlarım.”

Arif Atılgan
“TRAFİĞİ DAHA DA RAHATLATACAK BİR PROJE ÜRETİRDİM”

Israrımız sonucunda aklındaki Kadıköy Meydan Düzenleme Projesi’ne dair bazı detayları da sunan Atılgan; “Ben trafiği daha da rahatlatacak bir proje üretirdim muhtemelen. Mesela, Rıhtım bölgesine motorlu araç girmesini tamamen engellerdim. Kamu araçlarını Söğütlüçeşme civarında tutup, Kadıköy’e sadece ring seferleri yapan tramvaylarla ulaşım sağlardım. Arkadaşlarımızın projesinde Rıhtım bölgesindeki otobüs durakları kalkıyor. Çok iyi, ancak otobüsler Üsküdar tarafından giriyor, yolcu indirip bindirdikten sonra bekleme yapmadan U dönüşle tekrar gidiyorlar. Yani otobüsleri ring aracı gibi kullanılmışlar. Önemli olan sorunları doğru tespit etmek. Çözümlerde farklılıklar olabilir” dedi.

Fotoğraflar: Batuhan Karaman

Kadıköy Meydan Düzenleme Projesi
Kadıköy Meydan Düzenleme Projesi
Kadıköy Meydan Düzenleme
k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın