Kadıköy Su Ürünleri Kooperatifi dere kenarını kiraladı

Yazar: Kadir Toprakkaya

İnşallah yeni bir sorun ile karşı karşıya değilizdir. Bu dileğimizin nedeni, yarım asrı aşan Kurbağalıdere probleminin en sonunda aşılmış olmasının ardından yeni bir sorun ile karşılaşmayı arzu etmeyişimizden kaynaklanıyor. Şöyle ki, Kurbağalıdere temizlendi ve halkın kullanımına açıldı. Kadıköylüler, hatta Kadıköylülerden daha fazla ilçe dışından gelenler dere kenarında gezintiye çıkıyor, denizin dibindeki balıkları seyrediyor, özellikle sık sık rastlamaya başladığımız vatozların dansına bile tanık oluyorlar.

 Kadıköy Su Ürünleri Koopratifi Kurbağalıdere Balıkçı Barınağı

PEKİ, ENDİŞENİN KAYNAĞI NEDİR?

Endişemizin kaynağı, dere kenarının baştan sona tam 600 metre boyunca tel çitlerle kaplanıp, halkın ulaşımına kapatılıyor olması. Peki, neden kapatılıyor? Bu şimdilik açıklanmıyor ama Osmanağa Mahallesi Muhtarı Serap Tuncer, bu konuda çok tepkili ve endişeli. Muhtar Tuncer, Kadıköy Life Dergisi’ne yaptığı açıklamada “Yıllarca kanalizasyon kokusu ile savaş veren yerel halk, şimdi de illegal yapılaşma ve rant ile mücadele verecek. Bu, kabul edilebilir bir şey değil” diye konuştu.

Osmanağa Mahallesi Muhtarı Serap Tuncer

MİNİ BİR YAT LİMANI MI YAPILIYOR?

Yaklaşık 10 bin metrekare büyüklüğündeki söz konusu alanın, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından S.S. Kadıköy Su Ürünleri Kooperatifi Kurbağalıdere Balıkçı Barınağı’na yıllık 512.500 TL karşılığında “balıkçı barınağı” olarak kullanılmak üzere kiralandığı bilgisini de paylaşan Osmanağa Mahallesi Muhtarı Serap Tuncer; “Kalamış Yat Limanı’nda fiyatların çok yükseldiğini, buranın oradaki küçük yatlar için kiraya verileceğini düşünüyorum. Oysa göz ardı edilen bir nokta var ki, söz konusu alan oldukça dar bir alan. Yatların sağlayacağı atıklar, büyük bir çevre kirliliği yaratacak. Daha da önemlisi, Kadıköylülerin denizle bağlantısı tel örgülerle kesilmiş olacak” ifadelerini kullandı.

Kadıköy Su Ürünleri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Ali Kaya

“BU BÖLGEDE DAHA ÖNCE DE TEL ÇİTLERİMİZ VARDI”

Konuya dair dergimize özel açıklamalarda bulunan S.S. Kadıköy Su Ürünleri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Ali Kaya ise şunları dile getirdi: “Buradaki çit, tel gibi konular sorun hâline getiriliyor. Bizim bu alandaki çitlerimiz, yaklaşık 20 seneden bu yana var. Zaten olması da gerekiyor, çünkü çit demek, güvenlik demek. İBB, zamanında tadilat amacıyla bölgeye geldiğinde yolları düzenleyip, beton atarken çitlerimizi mecburen sökmüştü. Bu zamana kadar da belediyenin bize yapmış olduğu bir metrelik tellerimiz vardı, fakat bu teller yüzünden güvenliğimiz tehlike altına girdi. Şöyle ki; teller çok alçak olduğu için üstünden kolaylıkla atlayarak, girilmemesi gereken alanlara girdiler. Yakılan tekneler oldu ve hırsızlıklar meydana geldi. Burası kalabalık bir yer olduğu için gece teknelerimizin içine girip, uyuyanlar dahi oluyor. Hatta yer yer can güvenliğimiz bile yok. Tekne içerisinde uyuyanlara burada ne aradıklarını sorduğumuzda, bize bıçak dahi çekildi. Güvenliklerimiz de çok kere tehdit edildi.

Kurbağalıdere

DENİZLE İNSANLAR ARASINDA KORUMA GEREKİYOR

Hâliyle biz de Bakanlık ile görüştük, sorunlarımızı anlattık. Bu telleri yükseltip, kapılar taktırmayı talep ettik. Tabii elektronik bir sistem de yapılacaktı ama teller bitmeyince hiçbir şey yapamadık. Biz de telleri yükseltmeye başladık. Ardından zabıta ekipleri bunu yapmak için belge sordu, belgemizi gösterdik. Kadıköy Belediyesi ekipleri ‘Devam edebilirsiniz’ dedi, ancak İBB sökmek istedi. ‘İBB binasına gelip, izin alacaksınız’ dediler. Ancak burası Bakanlığa ait bir alan. Zabıtalar, Bakanlık yetkililerini bile dinlemeden tellerimizi söktü. Biz aslında vatandaşa iyilik yapıyoruz. Buradan patenli, scooterli çok sayıda insan geçiyor ve inanın bizim tellerimiz sık sık hasar görüyor, direkler yıkılıyor. Denizle insanlar arasında zaten koruma yok, olması gerekiyor.”

Kurbağalıdere

“HERHANGİ BİR SAKINCA BULUNMAMAKTADIR”

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden alınan belgede şu ifadeler yer alıyor: “Balıkçı Barınakları Yönetmeliği’nin ‘İşletme Esasları’ başlıklı 9. maddesinde, ‘Barınak işletmecisi, o barınak için özel olarak hazırlanan kira şartnamesinde belirlenen maddelerden ve ayrıca barınağı karadan gelebilecek tehlikelere karşı sınırlarını tel, çit veya ihata duvarı ile belirlemek gibi güvenlik önlemleri almak, giriş-çıkışları kontrol altında tutmak ve temizlik, bakım-onarım hizmetleri ile barınaktan yararlananlar arasındaki koordinasyonu sağlamaktan sorumludur. Bu sebeple, Kooperatif olarak işletmekte olduğunuz Kurbağalıdere Balıkçı Barınağı’nda tel çitlerin yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.”

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın