Kızıltoprak Tren İstasyonu için heyecan uyandıran bir proje

Yazar: Nusret Karaca

Tren istasyonları; hepimizin yaşamının içinde yer alan, çok özel duygular uyandıran, kavuşma ve ayrılık öyküleriyle bizlerin belleklerinde izler bırakan, anılarımızın çok özel mekanları… Hızlı tren projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda adeta kendi sessizliğine bürünmüş tarihi istasyon binaları için birçok proje konuşuluyor. Kadıköy ilçesi sınırlarındaki istasyonlarının değerlendirilmesi için özellikle Kadıköy Belediyesi, uzun süredir büyük çaba harcıyor. Bu arada Kızıltoprak Tren İstasyonu için Kamu Yararına Çalışır TCDD Emeklileri Sosyal Yardım Derneği’nde de bir proje üzerinde çalışılıyor.

Kızıltoprak Tren İstasyonu

Pandemi öncesi dönemde başta Şener Şen, Nurullah Can, Zerrin Kehnemuyi gibi çok sayıda sanatçı, yazar ve şairlerin de uğrak yeri olan, benim de bazı söyleşiler gerçekleştirdiğim, yazılar yazdığım, dostlarla çay içtiğim, bazı sanat dergilerinin genel kurul yaptığı Kamu Yararına Çalışır TCDD Emeklileri Sosyal Yardım Derneği Genel Merkezi’ne sürüklüyor ayaklarım beni. 16 Şubat 2022… Bahçede çay içerken Ressam Zerrin Kehnemuyi’nin istasyonun karakalem resmini çizdiğini anımsıyorum. Sonra da bana söylediklerini: “Ben bu istasyonun pencereleriyle, demirleriyle, özetle mimarisiyle adeta konuşuyorum Nusret Karaca.” (22 Temmuz 2014)

Kızıltoprak Tren İstasyonu
Ressam Zerrin Kehnemuyi’nin karakalem Kızıltoprak Tren İstasyonu çizimi…

Şimdi yine Kızıltoprak Tren İstasyonu Kamu Yararına Çalışır TCDD Emeklileri Sosyal Yardım Derneği Genel Merkezi’nin bahçesinde çay içiyorum. İstasyon binasında bir hareketlilik, yine bir film çekimi için hazırlık gibi düşündüm bir an! Sonra da adının Orhan Altuğ ve Derneğin 1. Başkanı olduğunu öğrendiğim bir beyefendiye soruyorum, o da bir projeden bahsediyor. Ayaküstü kısa bir söyleşi sonucunda oradan ayrılıyorum. Bir gün sonra sevgili Cenay Toprakkaya ile görüşüp, proje için Orhan Bey ile iletişim kuruyorum. Birkaç saat sonra Kamu Yararına Çalışır TCDD Emeklileri Sosyal Yardım Derneği Genel Merkezi’nde 1. Başkan Orhan Altuğ, 2. Başkan İsmail Çiftçi, Kurumsal İletişim Direktörü Zeki Yücel ile birlikteyiz, söyleşiyoruz. İşte o söyleşi sonrasında yöneticilerin söylediklerinden belleğimde kalanlar ve kağıda dökülenler:

Zeki Yücel, Orhan Altuğ, İsmail Çiftçi…
  • Demiryolu kültürünü ileriye taşımak istiyoruz. Babaların, ataların kültürel mirası bu!
  • Çalışırken beraberdik, emeklilikte de beraberlik, dayanışma temel amacımız.
  • Bu tarihi binalara kurum içinden bireyler olarak sahip çıkmak ve korumak istiyoruz.
  • TCDD 1. Bölge Müdürlüğü, Kadıköy’deki tren istasyonlarını, boş lojmanları restore edip, yeniden değerlendirme kararı aldı. Binaların içindeki eşyaların şubat ayı sonuna kadar boşaltılması ve teslimi gerekiyor.
  • Kızıltoprak Tren İstasyonu’nu değerlendirmek istiyoruz.
  • Semt muhtarlığı ve sivil toplum kuruluşları ile (gönüllüler gibi) iletişim halinde olmak amacındayız.
  • Binayı el sanatları çalışmalarıyla değerlendirmek istiyoruz. Çalışan ve emeklilerimiz arasında öğretici düzeyde olanlar ile sanat dallarına ilgi duyanlar var.
  • Tren maketi, resim, ahşap boyama, rölyef gibi sanat dallarında kurslar vermek, üretilenlerle yarışmalar yapmak, yarışmalara katılmak, sergiler açmak da yine hedeflerimiz arasında.
  • Değişik sanat etkinlikleri ve söyleşilere de kapımızı açmayı düşünüyoruz.
  • Demiryolları objelerinden oluşan mini bir müze de planlarımız arasında.
  • Kadıköy Belediyesi de bina hakkında neler düşündüğümüzü sordu, anlattık. Projemiz hakkında TCDD Genel Müdürü Metin Akbaş’a düşüncelerimizi aktardık. TCDD 1. Bölge Müdürü Necmettin Acar’a da dilekçemizi verdik.
  • Kamu Yararına Çalışan TCDD Emeklileri Sosyal Yardım Derneği Genel Merkezi olarak kurum ve kent kültürü, kent belleği açısından bu binaları çok önemsiyoruz.

Evet, ben bu yazının giriş bölümünü evde yazmış, kalan bölümü düşünürken söyleşi anısına bir fotoğraf karesi daha ekleyip, bahçede yazımı tamamladım. İkram edilen çay yine soğumuştu. Akşamın serinliği hissedilse bile içimi bir sıcaklık kaplamıştı. Umarım bu tarihi istasyon binaları, ticari amaç ötesi sanatsal, kültürel etkinliklerle yaşatılır ve kent kültürü içerisindeki yerlerini korurlar.

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın