Osman Hızlan ismi Kadıköy’de bir sokağa verildi

Yazar: Kadir Toprakkaya

Kadıköy’ün seçimle iş başına gelen ve Kadıköy Belediyesi’nin kuruluşunu gerçekleştiren ilk belediye başkanı Osman Hızlan ‘ın adı, Suadiye’de isimsiz bir sokağa verildi.

Kadıköy Belediye Meclisi tarafından 2 Ocak 2023 tarihinde, Suadiye Mahallesi Akın Sokak’ta son bulan isimsiz yolun adını “Osman Hızlan Sokağı” yapmak için meclis kararı alınmış, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Valiliği aşamalarının tamamlanmasının ardından karar 17 Mayıs tarihinde onaylanmıştı. Böylece Osman Hızlan’ın adı, Suadiye Mahallesi’nde bulunan ve Akın Sokak’ta biten isimsiz yola verildi. Kadıköy Belediyesi ekipleri, “Osman Hızlan Sokağı” yazılı tabelayı sokağa yerleştirdi.

YETMEZ, YETMEMELİ!

Karar, başta ailesi olmak üzere sevenleri tarafından büyük memnuniyetle karşılanmış olsa da Osman Hızlan ile 20 yıl çalışmış biri olarak bana yeterli gelmedi. Hızlan’ın çocukluğu ve gençliği Kızıltoprak’ta, sonrası da Erenköy’de sürdü. Bu nedenle adı, bu iki bölgedeki önemli bir cadde veya sokakta yaşatılmalıydı.

MEYDAN VE PARKLARDA YAŞATILMALI…

Osman Hızlan adının, Kadıköy’ün en fazla ihtiyacı olan bir meydanda veya büyük bir park adında yaşatılması gerektiğini düşünenlerdenim. Zira bunu çok fazlasıyla hak ettiğine inanıyorum. Örneğin, Selamiçeşme Özgürlük Parkı… Bu parkın tapusunun Kadıköy Belediyesi adına tescili için öylesine büyük çaba harcadı, öylesine mücadele verdi ki, eğer becerememiş olsaydı orası şimdilerde bir site olarak ikinci kentsel dönüşümü yaşıyor olacaktı.

Osman Hızlan Sokağı

GÖZTEPE 60. YIL PARKI…

Bir başka park başarı örneği olarak, Göztepe 60. Yıl Parkı’nın Cemil Topuzlu Caddesi tarafında kalan bölümünün 1987 yılında imara açılması için gelen dosyası geri çevirmiş ve sonraki projelerinde yalnız bırakılmayı göze almıştı.

Osman Hızlan Sokağı

DALYAN-CADDEBOSTAN SAHİLYOLU…

Hızlan, Fenerbahçe Orduevi’nden sonra başlayan ve Caddebostan’a kadar süren sahilyolunun araç trafiğine kapalı olması için de yoğun çaba harcamış, güzergaha cepheli mülk sahipleri ile kurduğu iyi ilişkilerle olabileceği ölçüde faydalı bir alan yaratılıp, mahkeme süreçlerine gidilmeden zaman kazanılarak yolun yapılmasını sağlamıştı. Bu yol üzerinde adının yaşatılması da mantıklı olabilirdi.

Osman Hızlan

KADIKÖY ŞEHREMANETİ BİNASI VE ÇEVRESİ…

Osman Hızlan adının yaşatılması için bir başka öneri olarak, Kadıköy Şehremaneti binası ve çevresinde olması da son derece yerinde olabilecek bir karar olurdu. Zira Osman Hızlan, 1984 yılının mart ayında seçildikten sonra tamamen harabe halde bulunan ve Kaymakamlık, Emniyet Müdürlüğü, Mal Müdürlüğü gibi birimlerin yer aldığı binanın bir odasında Kadıköy Belediye Başkanlığı görevine başlamıştı. Bir süre sonra belediyeyi Üsküdar sınırları içinde kalan bir atölyeden yönetmeye başlamış ve binanın kapsamlı bir restorasyondan geçrilmesini sağlamıştı.

VEFA ADINA…

Osman Hızlan ve onunla birlikte 1984-1989 yılında görev yapan belediye meclis üyelerinin Kadıköy Belediyesi’nin kuruluşunda büyük emekleri vardır. Onlar, yokluklar ve imkansızlıklar içerisinde Kadıköy’ün altyapısının yenilenmesi ve tesis edilmesini sağladılar. Bu düşüncemizin bugün olmasa bile ileride bir gün mutlaka gerçekleşeceğini düşünüyoruz, diliyoruz…

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

1 yorum

CEMİL 7 Ağustos 2023 - 21:17

Osman Hızlan Kadıköy’e ne yapmış Özal ailesini zengin etmekten başka

Cevap Ver

Bir yorum bırakın