Ragıp Paşa Köşkü çürümeye mi terk edildi?

Yazar: Kadir Toprakkaya

Caddebostan sahilinin incisi kabul edilen ve halk arasında “Beyaz Köşk” olarak da bilinen Ragıp Paşa Köşkü çürümeye mi terk edildi? Beyazlığından eser kalmayan köşkün çevresinde de deformasyonun başladığını gören Kadıköylüler, “Ne oluyor?” sorusunu sormaya başladı.

AKASYA, İNCİR, MANOLYA AĞAÇLARI İÇİNDE…

Kadıköylülerin çok iyi bildiği, sahilyolu yapılmadan önce denizden tekne ile gezerken, şimdilerde ise sahil şeridinde yürürken hayranlıkla seyrettikleri köşk, bulunduğu koruluk içerisinde asırlık çam ağaçlarının yanı sıra akasya, incir ve manolya ağaçlarıyla da dikkat çekiyor. Köşkte oturan kiracıların bugüne kadar binaya hiç bakmadıklarını dile getiren çevre sakinleri; “Bu yapı Kadıköy’ün, özellikle de Caddebostan’ın en önemli simgelerinden biri. Titizlikle korunması gereken, hem tarihi hem de mimari bir şaheser!” yorumunda bulundu.

Ragıp Paşa Köşkü
RAGIP PAŞA KÖŞKÜ HAKKINDA…

Caddebostan Cemil Topuzlu Caddesi’nde yer alan köşk, Osmanlı İmparatorluğu’nun Mabeyncisi Ragıp Paşa tarafından Sirkeci Garı’nın da mimarı olan Prusyalı August Carl Friedrich Jasmund’a yaptırıldı. Yapımı 1906 yılında tamamlanan Ragıp Paşa Köşkü, büyük bir koruluk içinde yer alıyor.

KIRK BİN ALTINA YAPILDI…

Kadıköy’ün simgeleri arasında gösterilen Ragıp Paşa Köşkü, oldukça değişik bir mimari görüntüye sahip. Kırk bin altına mâl olduğu kayıtlarda yazılı olan köşkün tavanlarında eritilerek elde edilen altın varaklar kullanılmış, deniz tarafına ise bir kule yaptırılmış. Köşkün kara tarafına açılan çift kanatlı, büyük oymalı demir kapısının karşısında iki güzel bina inşa edilmiş. Bunlardan selamlık olarak kullanılan yapı son yıllarda yıkılmış, yerine apartmanlar yapılmış. Ancak yaverlerin oturması için yapılmış olan tek katlı taş bina, bugün hâlâ bütün güzelliğiyle yerinde durmakta.

Ragıp Sarıca Paşa Köşkü
KIZI TEVHİDE HANIM İÇİN DE KÖŞK YAPTIRDI…

Ragıp Paşa Köşkü’nün yanında ise, aynı korulukta Tevhide Hanım Köşkü bulunmakta. Tevhide Hanım, Ragıp Sarıca Paşa’nın kızı olup, onun köşkünü de Ragıp Paşa farklı bir mimari tarzda inşa ettirmiş. Altı dönümlük bir koruluk içerisindeki Ragıp Paşa Köşkü’nün bahçesinde uzun süredir yapılaşma sağlanması için etkin ve yetkin kişiler tarafından çalışmalar yapıldığı söylentileri ortalıkta dolaşmakta. Ancak, Kadıköy Belediyesi’nin internet sitesinden edinilen bilgiye göre koruluğun yer aldığı 119 parselin önemli bir kısmı “yerleşime uygun olmayan alan” sınırları içerisinde kalıyor ve anlaşıldığı kadarıyla parselde inşaat yapılması mümkün görülmüyor.

RODOS’A SÜRGÜN EDİLDİ…

Yıldız Sarayı’nın güvenilir bir mensubu olan Ragıp Paşa, devlet memuriyeti yanında ticaretle de uğraşmış; Beyoğlu’nda birbirine yakın Anadolu, Rumeli, Afrika Hanlarını yaptırmış, Umurca Rakı Fabrikası’nı kurmuş. 1908 Meşrutiyeti’nden sonra padişahın Selanik’te Alatini Köşkü’ne gönderilmesini takiben Rodos’a sürgün edilmiş, orada hastalanarak mide kanserine yakalanmış. Tedavi için İsviçre’ye giden Paşa, dönüşte çok yaşamamış ve 1920 yılında bu köşk içinde vefat etmiş. Paşa’nın ölümünden sonra yapı önce avukat İbrahim Ali Bey’e, daha sonra Sait Çiftçi’ye satılmış. Bir süre Yat Kulübü olarak kullanılan Ragıp Paşa Köşkü, 1. Dünya Savaşı yıllarında ise ordu tarafından İhtiyat Zabit Okulu ve hastane olarak hizmet verdi.

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın