Hamilelik diş sağlığınızı nasıl etkiler?

Yazar: Fulya Üçem

Pek çok kadın diş rahatsızlığı yaşamadan dokuz ay geçirse de hamilelik, bazı koşulları daha da kötüleştirebilir veya yenilerini yaratabilir. Düzenli kontroller ve iyi diş sağlığı alışkanlıkları, sizin ve bebeğinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir.

Hamile olmak, ağız sağlığı sorunları riskinizi artırabilir ve bu sorunlar hamileliğinizi etkileyebilir. Örneğin, bazı çalışmalar diş eti hastalığı ile erken doğum arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir. Hamilelik sırasında vücudunuzdaki değişiklikler, dişlerinizi ve diş etlerinizi etkileyebilir. Hamilelik sırasında vücudunuzda progesteron ve östrojen gibi belirli hormon seviyelerinde artış olmaktadır. Bunlar, belirli ağız sağlığı sorunları riskinizi artırabilir.

  • Hamilelik süresince diş etlerinizin hassas olması nedeniyle, dişlerinizi hamile kalmadan öncekinden daha az fırçalıyor olabilirsiniz. Bazı kadınlar için fırçalamak ve diş ipi kullanmak, mide bulantısına (midenizde rahatsızlık hissi) neden olabilir.
Fulya Üçem diş eti
Dr. Dt. Fulya Üçem
  • Hamile kalmak, çürüklere yakalanma olasılığını artırır. Çürüklere neden olan bakterileri hamilelik sırasında ve doğumdan sonra bebeğinize geçirebilirsiniz. Bu, bebeğinizin daha sonraki hayatında dişlerinde sorunlara neden olabilir.
  • Hamilelik hormonları, diş eti iltihabı riskinizi artırabilir. Hamile kadınların yüzde 60 ile 75’i diş eti iltihabına sahiptir. Diş eti iltihabı tedavi edilmezse, periodontal hastalığa yol açabilir. Bu, diş etlerinde ciddi enfeksiyonlara ve dişleri destekleyen kemiklerde sorunlara neden olur. Dişleriniz gevşeyebilir ve çekilmeleri (çekilmeleri) gerekebilir. Periodontitis bakteriyemiye (kan dolaşımındaki bakteri) yol açabilir. Bu, acil tedavi gerektiren ciddi bir durumdur.
  • Bazı kadınlarda diş etlerinde, çoğunlukla ikinci trimesterde “gebelik tümörleri” adı verilen aşırı doku büyümeleri görülür. Kanser değil, dişler arasında en sık meydana gelen şişliktir. Hamilelik tümörleri, kırmızı ve ham görünür, kolayca kanarlar. Çok fazla plak olmasından kaynaklanabilirler. Bu tümörler, genellikle doğum yaptıktan sonra kendiliğinden geçer. Nadir durumlarda, sağlık uzmanınız tarafından çıkarılmaları gerekebilir. Eğer gebelikte kusma varsa, dişleriniz çok fazla mide asidine maruz kalabilir. Bu asit, diş minesine (sert yüzeye) zarar verebilir.

HAMİLELİK BOYUNCA AĞIZ SAĞLIĞINI KORUMAK ÖNEMLİ…

Amerikan Periodontoloji Akademisi ve Amerikan Dişhekimleri Birliği, hamilelik boyunca ağız sağlığını korumanın önemini belirtiyor. Ancak son zamanlarda yapılan bir ABD araştırması, çoğu kadının hamilelik sırasında diş hekimine gitmediğini ortaya koydu. Ağız sorunları olduğunu bildiren kadınların yarısı, hamilelik sırasında kötü ağız sağlığının normal olduğuna inandıkları veya diş tedavilerinin fetüse zarar verebileceğinden korktukları için sağlık hizmetine başvurmuyor. Ayrıca kadın doğum uzmanlarının yüzde 49’u, diş muayenesini nadiren veya hiç önermiyor. Diş hekimlerinin sadece yüzde 10’u gerekli tüm tedavileri gerçekleştiriyor, yüzde 14’ü hamilelikte lokal anestezik kullanımına karşı çıkıyor. Kötü ağız sağlığı, olumsuz gebelik sonuçlarına yol açabileceğinden endişe vericidir. Gebeliğin ikinci veya üçüncü ayından itibaren gebe kadınların yaklaşık yarısı, artmış östrojen ve progesteron nedeniyle dişeti iltihabı yaşar ve bu da periodontitise ilerleyebilir.

DİŞ HEKİMİNİZİN HAMİLE OLDUĞUNUZU BİLDİĞİNDEN EMİN OLUN…

Tedavi gerektiren bir diş probleminiz varsa, diş hekiminizin hamile olduğunuzu bildiğinden emin olun. Durumunuza bağlı olarak, bebeğinizin doğumundan sonra tedavi için bekleyebilirsiniz. Hamilelik sırasında güvenli olan tedaviler şunları içerir:

  • Diş hekiminiz, size hamilelik sırasında siz ve bebeğiniz için güvenli olan ilacı verebilir. Diş hekiminiz size ilaç reçete ederse, kadın doğum uzmanınıza mutlaka konsulte edin, doktorunuz onaylamadan herhangi bir ilaç almayın.
  • Lokal anestezi, diş dolgusu için ağzınızı uyuşturmak veya dişinizi çekmek gibi vücudun belirli bir bölgesinde kullanılır. Bu ilacın hamilelik sırasında kullanılması güvenlidir.
  • Hamilelik sırasında istediğiniz zaman diş tedavisi yaptırabilirsiniz. Elektif tedavi ise (hemen ihtiyacınız olmayan ve sağlığınızı veya bebeğinizin sağlığını korumak için gerekli olmayan tedavi), ikinci trimesterde planlamaya çalışın.
  • Hamilelik sırasında bile her 6 ayda bir (yılda iki kez) düzenli diş muayenesi için diş hekiminizi ziyaret edin. Kontrolünüzde diş hekiminize hamile olduğunuzu söyleyin.
  • Sağlıklı yiyecekler yiyin ve tatlıları sınırlayın. Sağlıklı yiyecekler arasında meyve ve sebzeler, yağsız et, tam tahıllı ekmekler ve makarna ve az yağlı süt ürünleri bulunur. Tatlıları ve şekerli yiyecekleri sınırlayın ve şekerli içecekler yerine su için. Sağlıklı yiyecekler yemek, size ve büyüyen bebeğinize önemli besinler sağlamaya yardımcı olur. Bebeğinizin dişleri gebeliğin 3 ila 6 ayı arasında gelişmeye başlar. Kalsiyum, protein, fosfor ve A, C ve D vitaminleri gibi besinler, bebeğinizin dişlerinin sağlıklı büyümesine yardımcı olur.
k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın