İstanbul’un yeni ulaşım merkezi; Söğütlüçeşme

Yazar: Deniz İhsan Taşdelen

Nüfusu hızla artan İstanbul’da ulaşım yatırımlarının merkezi haline gelen Kadıköy; Gebze-Halkalı banliyö hattı, metro, metrobüs, Marmaray ve Avrasya Tüneli’nin ardından ‘Üç Katlı Büyük İstanbul Tüneli’ ile de ana aktarma istasyonu niteliğini pekiştirecek. Konumu itibariyle Söğütlüçeşme, tüm İstanbul’a yayılan ulaşım ağlarıyla milyonlarca yolcuyu ağırlayacak.

2018 yılı sona ermeden ihale edilmesi öngörülen Üç Katlı Büyük İstanbul Tüneli, Asya ile Avrupa arasında doğrudan ulaşım kolaylığı sağlayarak, yeni hizmete giren 3. Havalimanı ile Sabiha Gökçen Havalimanı arasındaki mesafeyi 1 saate indirecek; İncirli’den Söğütlüçeşme’ye hızlı metro ile 40 dakikada, Hasdal kavşağından Ümraniye Çamlık kavşağına ise araçla 14 dakikada gidilebilecek. Günde 6,5 milyon yolcunun yararlandığı dokuz farklı şehir içi raylı sistem, hızlı metro ile entegre olacak ve kıtalar arası yolculuk kolaylaşacak. Projenin, seyahat süresinin azalması ve güvenliğin artmasının yanı sıra hem gürültü hem de hava kirliliğine de önemli katkıları olacak.

SÖĞÜTLÜÇEŞME İSTASYONU’NDA İNCE İŞLER BİTMEK ÜZERE…

Diğer yandan yıllardır atıl durumda kalarak tepkilere neden olan, Kadıköylüler ve İstanbulların dört gözle açılışını beklediği, yıl sonuna kadar hizmete girmesi beklenen Gebze-Pendik-Sirkeci-Halkalı Demiryolu Projesi’nin de iyileştirme çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü yeni hat çalışmasında, istasyon ve sanat yapıları işlerinin tamamlanmak üzere olduğu açıklandı. Proje kapsamında Söğütlüçeşme İstasyonu’ndaki ince işlerin yapımına başlandı. 1980’li yıllarda yapılan viyadük şeklindeki Söğütlüçeşme İstasyonu’na, Marmaray kapsamında revize edilerek sene sonuna kadar işlerlik kazandırılacağı ifade edildi. İnce işlerin ardından halka açılacak olan istasyonun mevcut şekli korunacak.

MARMARAY İLE ENTEGRE EDİLECEK…

Gebze’den Halkalı’ya kadar banliyö treni şeklinde faaliyet gösterecek olan projeye, şehirlerarası yük trenleri ve ekspres trenler ile Pendik’te sonlanan hızlı trenler de dahil edilecek. Üç hattan ikisi banliyö trenleri için ayrılırken, diğer hat ise şehirlerarası yük trenleri ve ekspres trenler için kullanılacak. Daha önce Gebze’den başlayan ve Haydarpaşa Tren Garı’nda sonlanan ulaşım hattında en çok kullanılan durak Söğütlüçeşme İstasyonu’ydu. Yine aynı şekilde faaliyet göstermesi planlanan istasyon, Ayrılık Çeşmesi’nde sonlanan Marmaray ile entegreli bir şekilde çalışacak. Banliyö trenleri, Söğütlüçeşme veya Haydarpaşa’da son durak yapmayacak; doğrudan Ayrılık Çeşmesi’ne geçerek, Halkalı’ya kadar devam edecekler. 

İSTANBUL TRAFİĞİNE RAHATLAMA GETİRECEK… 

Metrobüsün alternatifi olmaya aday gösterilen, Anadolu Yakası’nı Avrupa Yakası’na bağlayan banliyö hattı projesinin, yüksek kapasiteli yolcu taşıması bakımından İstanbul trafiğine de önemli bir rahatlama getireceği düşünülüyor. Söğütlüçeşme İstasyonu’nun ince işlerini yapan As Dede İnşaat İnce İşler Bölümü’nden aldığımız bilgiye göre, yapılan çalışma modern bir şekilde gerçekleştirilecek. Kaliteli, uzun ömürlü ve teknolojik malzemeler kullanılırken, ayrıca engelli vatandaşların da göz ardı edilmediği bir proje olarak hayata geçirilecek.

Söğütlüçeşme

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın