Romatizmal hastalıkları en çok sigara tetikliyor!

Yazar: Pınar Baltacı

Romatizmal hastalıklarla ilgilenen bir tıp bilimi olan romatoloji ile savaşmak, sağlık alanındaki yeni gelişmelerle her geçen gün daha da kolaylaşıyor. Ancak tanının konulması ve hastalığın ilerlememesi adına uzman bir romatoloji uzmanına görünmek şart. Bu alanda önemli başarılara imza atan Medicana Kadıköy Hastanesi doktorlarından Doç. Dr. Hatice Seval Pehlevan‘ı dinledik. Hastalık ile baş etmede sağlıklı beslenmenin önemini vurgulayan Pehlevan uyarıyor: “Hastalığı en çok sigara kullanımı ilerletiyor.”

Romatolojinin özellikle eklem ve kasları ilgilendiren romatizmal bir alt uzmanlık alanı olduğunu ifade eden Doç. Dr. Hatice Seval Pehlevan, hastalığın sadece eklemi değil, eklem etrafındaki bağ dokusunu, damar ve kasları da etkilediğini dile getirerek; “Bazı romatizmal hastalık türleri, belirtilerinden dolayı hastaları çok şaşırtıyor. Örneğin, Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığının ana belirtisi, yüksek ateş ve karın ağrısıdır. Toplumumuzda sık görülen ve genetik olan bu hastalık, romatizmal bir rahatsızlık olmasına rağmen belirtileri çoğunlukla eklem dışıdır. Bu anlamıyla romatizmal hastalıkları kişiler tam olarak anlayamıyor. Çünkü kimi zaman karın, göz ve hatta böbrek yoluyla dahi kendini gösterebiliyor. Bir hekime görünmek bu anlamda çok önemli” şeklinde konuştu.

Hatice Seval Pehlevan
ROMATİZMAL HASTALIKLAR GENELLİKLE GENETİK…

Her eklem ağrısının iltihaplı romatizma ile alakalı olmadığını da söyleyen Pehlevan, sözlerine şöyle devam etti: “Bazı mekanik problem dediğimiz zorlanma, kırık, düşme, eklemin etrafındaki bağların zorlanması sonucunda ortaya çıkan problemler yaşayan hastaların ağrıları geçicidir. Ancak şikâyetler hiçbir dış etken olmadan ortaya çıkmışsa ve sürekliyse, bir romatoloji uzmanına başvurulması şart. Eklemde ağrı, şişme ve hareket kısıtlılığının 1 aydan daha uzun süreli olması da bu anlamda yol gösterici olabilir. Romatizmal hastalıklar genellikle genetik kökenli. Büyük ailesinde hangi tip olduğu fark etmeksizin iltihaplı bir romatizmal rahatsızlık varsa, fertlerde görülme olasılığı normal topluma göre artar.”

romatizmal hastalık
SİGARA VE ALKOL YASAK!

Romatolojideki hastalıkları en çok etkileyen dış etkeni sorduğumuzda, Doç. Dr. Hatice Seval Pehlevan şu yanıtı verdi: “Sağlıklı beslenme, her bölümde olduğu gibi bizde de çok önemli. Özellikle şimdilerde çarşı pazarda çok fazla katkı maddeli gıda bulunduğu için beslenmeye dikkat edilmesi gerekiyor. Ancak bütün romatolojik rahatsızlıkları arttıran, hatta ortaya çıkmasına sebep olan daha ciddi bir tehlike var, o da sigara. Olumsuz etkileri bilimsel olarak da kanıtlandı. Hastalıkla savaşan yoğun alkol kullanıcılarına da alkolü bırakmaları gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz.”

romatizma
BELLİ DÖNEMLER MUAYENE OLMAK ŞART…

Kronik olan romatolojik hastalıkların tedavi yöntemlerini ise şöyle aktardı Pehlevan: “Tedavi yöntemlerinde süreç, tanının konulması ile başlıyor. Ardından hastalık tipi, düzeyi ve hangi tip ilaca ihtiyaç olduğunu tespit ediyoruz. Sonrası ilaç tedavisi ve hastanın özellikle dikkat etmesi gereken hususları belirtmek ve takip etmekle devam ediyor. Egzersiz öneriyor, sigara ve alkol konusunda uyarıyoruz. İlaçlar uzun süre kullanıldığı için, hastaya olan etkilerini anlayabilmek adına belli aralıklarla muayene süreci devam ediyor. Bunun yanında romatoloji, fizik tedavi ile iç içe çalışan bir branş. Yer yer ekleminde kalıcı bir hasar ve iltihaplı romatizma olan hastalarımız için de fizik tedavi yöntemini öneriyoruz.”

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın